Kako sprovodjenje i poštovanje zdravstvenih mjera predstavlja imperativ širom svijeta, Želimo da vas informišemo da je Svecki Savjet za Turizam i putovanja dodijelio Crnoj Gori medjunarodnu oznaku za sigurna putovanja ,,Safe travels’’ koja putnicima omogućava indentifikaciju destinacija i kompanija sirom svijeta koje su usvojile globalne standarde zdravstvene i higijenske zastite.

Nacionalna Turistička organizacija je nosilac za dodjelu oznaka i svi zainteresovani se mogu javiti na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..  

U saradnji sa Institutom za javno zdravlje Crne Gore (IJZ), pripremljen je i objavljen set mjera koji se odnosi na smještajne i ugostiteljske objekte, kupališta, prevozna sredstva i druge djelatnosti povezane sa turizmom, među kojima posebno akcentiramo i Preporuke za postupanje i provođenje mjera zaštite od COVID -19 u hotelima i drugim objektima za pružanje usluga smještaja.

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju u zemlji u odnosu na COVID- 19 koja se ocjenjuje kao veoma nepovoljna sa tendencijom daljeg pogoršanja, a polazeći od sigurnostii bezbjednosti turista, neophodno je da svi učesnici uturističkom poslovanju preduzmu odgovarajuće radnje kako bi se u cjelosti primijenile sve preporuke I mjere Instituta za javno zdravlje.

Shodno navedenom, svi poslodavci i zaposleni u turizmu i ugostiteljstvu dužni su da poštuju opšte mjere prevencije širenja infekcija. Takođe, na upravama i menadžerima hotela je da sprovedu određene administrativno organizacione mjere koje za cilj imaju unapređenje poštovanja preporuka i njihove implementacije u praksi, kao i niz mjera koje je IJZ predložio poslodavcima, a koje se odnose na postupanje sa zaposlenima i njihovim eventualnim obolijevanjem.

 Ovim preporukama definisan je niz tehničkih mjera koje su od posebnog značaja za normalno funkcionisanje objekata, prije svega Opšta pravila za hotelske prostore i druge prostore za smještaj u kojima su jasno definisana pravila održavanja higijene smještajnih jedinica, kao i uputstva za rad ugostiteljskih objekata. 

U nastavku se nalaze linkovi sa kojih se mogu preuzeti dokumenta:

 https://www.ijzcg.me/me/obavezne-mjere-za-privredu-i-gradane

https://tinyurl.com/ybynmnoo

https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/web.repository/ijzcg-media/files/1589551120-coronainfocg-mjere-kupalista-plaze.pdf

 

 

BIJELO POLJE Prognoza
Go to top

© 2015 Turistička organizacija Bijelo Polje. Sva prava zadržana.