KULTURNA RUTA

Tabla 9

 

Prva sijalica u čitavom bjelopoljskom kraju zasijala je upravo ovdje, u centru sela. Oto Jung, Njemac iz Banata, konstruisao je 1936. godine malu hidro-centralu čiji ostaci se i danas mogu vidjeti u selu. Ona je davala struju za školu, opštinsku zgradu, kafanu, nekoliko dućana i jednu vodenicu. I dok su u Bijelom Polju i dalje visili fenjeri, centar Bistrice gdje se nalazilo nekoliko dućana, bio je osvijetljen prvom električnom sijalicom. U Bistricu su stigli i prvi radio aparti, pa su mnogi Bjelopoljci dolazili ovdje na „večerinke“ da slušaju vijesti. Kasnije su u Bistrici podignute još dvije centrale koje su radile do elektrifikacije.

Kažu da se generator iz prve hidrocentrale danas nalazi u Priboju i da još uvijek radi.

Džamija u centru sela podignuta je 1970. godine. Sazidali su je mještani na temeljima stare džamije, koja je zapaljena tokom Drugog svjetskog rata, 1943. godine. Prema predanju, staru džamiju podigao je u prvoj polovini 19. vijeka bogati Avdulbeg Hasanbegović, koji je udario temelje i ozidao džamijski zid. Među posjedima porodice Hasanbegovića bile su i vodenice, valjaonice i jedan od najljepših čardaka u kraju. Sagarđen prije više od 250 godina, trospratni čardak Hasanbegovića bio je jedan od najdugovječnijih čardaka na ovim prostorima. Odolijevao je sve do sedamdesetih godina prošlog vijeka kada je srušen.

Od početka 20. vijeka u njemu su složno živjele dvije porodice različite vjere, Hasanbegovići i Đalovići. To dvojno vlasništvo sačuvalo je čardak tokom Drugog svjetskog rata. Bila je to jedina kuću u selu koja nije zapaljena u međuetničkim sukobima, kada čitave nijesu ostale ni pomoćne prostorije u kojima se čuvala stoka. Poznati pjesnik Junuz Međedović opjevao ga je u pjesmi “Čardak na brijegu”. “Sve izgore čardak živi zajednički dim se vije, prolaze ga ratne kivi čuvaju ga vjere dvije…”

Sela u dolini rijeke Bistrice pominju se još u turskom popisu iz 1571. godine. Njihov centar nekada je bilo naselje Kule gdje je Hajdar-paša Selim podigao četvorospratnu kulu iz koje je upravljao ovim krajem. Centar se polako pomjerao ka vodenicima, blizu kojih se otvorila i prva kafana (kahva). Tu prvu kafanu, odnijela je rijeka Bistrica 1896. godine, a u narodu je ostala izreka, “Mahnita je voda donijela, a mutna odnijela”.

I pored toga, kafane su nastavile da se otvaraju, pa su po njima i naselje nazvali Kahve, današnja Bistrica. Seljaci iz okolnih sela dolazili su ovdje da melju žito i valjaju sukno, a dok bi čekali da se žito umelje odmarali su se u kahvama. Ubrzo se podigao i prvi han gdje su mogli i da prenoće. Selo se brzo razvijalo, otvarani su dućani, krojačke radnje, brijačnice, aščinice, potkovačnice, konopare, kasapnice i pekare, a Bistrica je postala mjesni i administrativni centar.

 
BIJELO POLJE Prognoza
Go to top

© 2015 Turistička organizacija Bijelo Polje. Sva prava zadržana.