SELO BISTRICA

 

Idilični pejzaži ovog sela u dolini rijeke Bistrice kriju bogatu i zanimljivu istoriju. Prva sijalica u čitavom okrugu zasijala je upravo ovdje.

Za njom su stigli i prvi radio aparati, pa su mnogi Bjelopoljci dolazili u Bistricu na večerinke da slušaju vijesti. U selu pored rijeke gradile su se brojne vodenice, a uz njih, još krajem XIX vijeka i prve kafane (kahve), pa otuda i stari naziv sela – Kahve.

Bistrica je poznata i po dugovječnom čardaku Hasanbegovića, srušenom 70-ih godina prošlog vijeka. Trospratni čardak jedini je uspio da preživi sve bune i ratove jer su u njemu složno živjele dvije porodice različite vjere. ‘’Dirnuo ga niko nije, čuvale ga vjere dvije’’.

Selo Bistrica je udaljeno od Bijelog Polja 16km, smjesteno je na oko 585 mnv. Selo presijeca istoimena rijeka, koja svojim tokom daje atraktivnost selu. Stanovnistvo se bavi poljoprivredom I stocarstvom.

Koristeci potencijale rijeke, selo je dobilo elektricnu energiju mnogo prije samog grada, prije II sjetkog rata. U toku rata talijani uzimaju turbinu, pa centrala prestaje da radi. Iako su je vratili posle oslobodjenja, nikada nije stavljena ponovo u pogon, jer je u to vrijeme grad dobio elekticnu energiju, a samim tim i selo. Potencijali postoje i danas, pa se sprema izdradnja  mini hidrocentrale na rijeci Bistrici. 

Selo je idealno za odmor: pjesacenje, biciklizam, odmor pored rijeke ili foto safari. U selu je moguce organizovati smjestaj i ishranu kod domacina, tako da mozete boraviti vise dana. 

Atrakcije u selu: Stari most, potice iz XVII vijeka, izgradjen u vrijeme vladavine Turaka. Danas je jedina veza sela Bistirce i grada. 

 

 

 
BIJELO POLJE Prognoza
Go to top

© 2015 Turistička organizacija Bijelo Polje. Sva prava zadržana.