Lještanica


Lјeštanica je rijeka u Vraneškoj dolini. Desna je pritoka rijeke Lјuboviđe i cijelim svojim tokom prolazi kroz selo Lijeska, izvire u gornjoj Lijesci, zaseok Srebrenica a uliva se u Lјuboviđu kod Tomaševa. Duga je 4,8 km.


Gornji tok Lјeštanice je izutetno živopisan i to od samog izvora rijeke koji je u narodu poznat kao LJeštanska glava. Do izvora vodi pješačka staza sa koje se pruža odličan pogled na nekoliko vodopada i brzaka. Teren je pristupačan i naročito pogodan za posjetu u periodu od Maja do Oktobra. Iznad izvora se nalazi pećina sa podzmenim jezercem koju je istražilo o opisalo PSK Akovo.

Nekoloko stotina metara od izvora se nalazi jedan od najljepših ali i najmanje poznatih vodopada u Crnoj Gori vodopad Skakala.

U nastavku vodopada Skakala ima više od 20 manjih bazena i vodopada. U cijelom predjelu se nalaze velika nalazišta kamena sige (bigara) pa je pojava vodopada vjerovatno posledica specifične geomorfološke strukture. Vodopada Skalala po svojoj atraktivnosti podsjeća na vodopad Gostilje na Zlatiboru ili vodopad Lisine u istočnoj Srbiji.

Blizina Novakovića pećine i Manastira Zlateš prestavljaju ovu cjelinu velikim potencijalom za seoski turizam.


Video:

 


Slike:

 
BIJELO POLJE Prognoza
Go to top

© 2015 Turistička organizacija Bijelo Polje. Sva prava zadržana.